maandag 24 juni 2013

Op bezoek bij de schaapskooi in Schijndel

 

Afgelopen zaterdag ben ik naar Schijndel geweest om Lidwina Charpentier -van www.viltinvilt.nl- te helpen bij het opruimen van de wol. Zij zorgt voor de Schaapskooi Schijndel dat de wol van hun schapen, voornamelijk Kempisch Heideschaap, netjes wordt gemaakt voor verkoop en direct gebruik. Aangezien het een flinke kudde is, heeft zij hier een flinke kluif aan. Er was in een leegstaande schuur een ruimte van ongeveer 10 bij 10 meter, die helemaal tot de nok toe vol zat. Toen ik zaterdag langskwam lagen de vachten nog maar tot knie hoogte... Omdat ze al een tijd liggen, zijn ze redelijk aan elkaar verkleefd en lastig los te peuteren. Het is gelukt om twee kuub zakken te vullen met vachten. De eerste selectie ronde was in de leegstaande schuur, voornamelijk de grote kluiten stront verwijderen. De tweede selectie was nadat we de vachten per auto naar de schaapskooi hadden gereden. Hier gingen we iets secuurder te werk en hebben we ook grovere takjes/ strootjes/ keutels verwijderd. Dan netjes opgerold en opgeborgen. In de schuur lagen de vachten op een laag aarde, waardoor helaas een gedeelte niet meer volledig als vacht gebruikt kan worden en té veel vervuild is. Ook hingen er dubieuze afzuigers... Blijkt dus dat deze schuur als wietplantage is gebruikt! Opeens voelde het er heel spookachtig. Omdat we in de eerste instantie niet binnen konden komen, gingen we naar de buren, tenminste, het aangrenzende huis dat oorspronkelijk bij de schuur hoort. Een prachtige schuur overigens. De bewoners spraken alleen maar Pools. Dus kwamen we hier niet verder mee. Door onze inventiviteit zijn we toch binnen geraakt en konden we aan de slag. Het voelde nu wel nóg spannender. Dus extra hard werken om er snel weer weg te kunnen.

Samen hebben we nog een heerlijke lunch genoten op het landgoed van de schaapskooi, onder een parasol want het ... juist.. regende....... Waarom hebben we in Nederland ook alweer 'parasol's'? Als ik mijn talenkennis naar boven haal, betekent dit woord tegendezon.. We kunnen hier beter paralluvia's neerzetten.

Als het goed is, is de stapel in het kamertje in de schuur nu nog maar enkel hoog. Lidwina moet nog flink wat vachten verwerken, hopelijk is ze zondag nog wat opgeschoten.

Het was een interessante en intensieve dag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten