woensdag 26 maart 2014

Ziek


Frey is ziek.
Zondagmorgen toen we de diertjes eten gingen geven en we bij de schapen kwamen, vonden we Frey al fietsend op de grond. Ik heb een Schapenziekte boek met allemaal vieze plaatjes, waar ik graag in blader. Hierin staat dat als een schaap al fietsend op zijn zij ligt, hij eigenlijk al ten dode is opgeschreven.
 
De veearts is langs geweest en heeft hem een Prednison-vitaminen-antibiotica-cocktail gegeven. Waarschijnlijk is het hersenvliesontsteking, maar we zullen het nooit weten. Zij heeft ook een voorraad prikken voor ons achter gelaten zodat wij hem de volgende twee dagen nog de prikken konden geven. Ze slaan pas na 24 uur aan en werken een paar uur.
Omdat zijn ogen nog helder zijn, zijn hartslag krachtig is en zijn ademhaling sterk is, hebben we er voor gekozen om de behandeling te starten en af te maken tot het bittere eind.
 
Sinds zondag voeren we Frey met ‘spuiten’ (injectiespuiten zonder naald). Hij heeft 10% van zijn lichaamsgewicht aan vocht nodig. Ook hebben we bix opgelost in water en spuiten we hier ook wat van naar binnen, zodat hij nog wat voedingsstoffen krijgt. Verder moeten we veel geduld hebben. Tot nu toe heeft hij iedere avond een opleving en is hij ’s ochtends erg moe en stram. We hebben nu een volgorde dat we hem als eerste wakker maken, op zijn andere zij leggen, wat water geven en dan de andere dieren eten geven. Op de terug weg zetten we hem op zijn poten en laten we hem zelf eten als het hem lukt. Anders voeren we hem met de spuit. In ieder geval is vocht nu heel erg belangrijk.
 
Vanmorgen ook voor advies, en hopelijk nog wat extra prikken, nogmaals de veearts gebeld. Dus vooralsnog moeten we nog even wachten, horen wat de veearts denkt en of zij hem nog een cocktailtje waard vindt…

1 opmerking:

  1. Haha, een schapenziekteboek met vieze plaatjes waar ik graag in blader... geloof er niks van! Wel heel sneu voor Frey! Moeten we hier in de tuin een ziekenboegje inrichten? ;-) wonderlijk dat hij het nog doet en af en toe op zijn poten staat en zelf eet!

    BeantwoordenVerwijderen