maandag 17 maart 2014

Fallas!



Het is Fallas in Denia, Spanje.
Hier ben ik voor de komende week geïnstalleerd, op het lounge bed met een heerlijk verkoelend drankje.
's Ochtends ondernemen we iets en 's middags loungen we wat. Als we nog zin hebben, gaan we er 's avonds ook nog even op uit.

Kortom, het is hier heerlijk. Op bezoek bij mijn ouders.
Jammer genoeg heb ik nu wel al 2 geboortes gemist! Roest was zaterdag ochtend bevallen, hij is Piet genaamd, toen ik in het vliegtuig zat. En Sytse is zondag bevallen van Gijs. Heel jammer, gelukkig heeft Erwin alles onder controle en gedraagt iedereen zich voorbeeldig.



Maar wat ook heel bijzonder is, zijn de Fallas. Daarvoor reis ik speciaal naar Spanje.
Dit is voor de Spanjaarden een groots feest, de hele week zijn ze al van slag en in de ban van..
Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat loopt iedereen, van klein tot groot, met rotjes te gooien en flink te knallen. Hoe jonger je hiermee begint hoe Spaanser je bent. Ook worden enorme bouwsels gemaakt, vroeger poppen maar tegenwoordig een scene uit het hedendaagse nieuws. Het liefst met een cynische knipoog. Om die prachtige bouwwerken dan vervolgens koudbloedig in de hens te steken. Ooit is dit feest bedacht om de winter te verbranden en de lente te verwelkomen, gereedschappen weer ter hand te nemen en aan de bak te gaan op het land.


Enkele jaren geleden trof men hier nog geen maatregelen wat betreft veiligheid. Dus de -toen ook al- enorme beelden werden doodleuk pal naast flats gebouwd.. én verbrand. Wat resulteerde in veel gesprongen ramen en brand- en roetschade aan menig woning. Nu steken ze de fikkies onder begeleiding van de brandweer aan, die de flats preventief nat spuit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten